Unforgettable moments - INSPIREnepal

Inmiddels zo'n vijf jaar geleden leerde ik de Nederlandse muziektherapeut Maud van de Worp kennen via de HAN in Nijmegen. Er had op 25 april 2015 een verwoestende aardbeving plaats gevonden in Nepal waarbij geschat werd dat er zo'n 8000 doden vielen. Het nieuws van de verwoesting ging de hele wereld over en er werd geschokt gereageerd, geld ingezameld en over hele de wereld werden grote en kleine projecten gestart om Nepal te helpen herbouwen. 

Ik voelde me net als bij elke natuurramp machteloos. Ik studeerde nog, had weinig te besteden en had geen idee wat ik zou kunnen bijdragen. Totdat ik Maud haar oproep op Facebook las voor haar stichting in Nepal. Maud zou na de zomer verhuizen naar Nepal om daar samen met haar grote liefde Sanju Shakya de stichting INSPIREnepal op te zetten. Ze plaatste een oproep om vrijwilligerswerk te komen doen bij kleine schooltjes voor verstandelijke en/of lichamelijk gehandicapte kinderen. Er was ook een mogelijkheid om stage te komen lopen als Vaktherapeut en zo leerde Maud en ik elkaar kennen. We ontmoette elkaar toen zij nog in Nederland woonde en ik nog studeerde op de HAN. We bespraken de mogelijkheden voor een stage als Vaktherapeut Beeldend. Ik was echt MEGA enthousiast want zo kon ik op mijn eigen manier een bijdrage leveren, ik kon ervaring op doen als therapeut, ik kon reizen, ik kon mijn droom verwezenlijken om naar Nepal te gaan én ik zou vijf maanden blijven! Wauw. 

Uiteindelijk verliep het net een beetje anders, want een stage was niet haalbaar vanuit de opleiding. Ik moest me nog richten op competenties die ik beter in de praktijk in Nederland kon opdoen. 
Dus ik besloot na het behalen van mijn diploma (maart 2016) vertrek ik direct voor drie maanden naar Nepal om vrijwilligers werk te doen. 

Het was echt een fantastische ervaring!! Ik heb twee maanden therapie mogen geven op een schooltje voor verstandelijke en gehandicapte kinderen. De derde en laatste maand kwam mijn man ook naar Nepal. Samen hebben we met vele andere vrijwilligers mooie projecten mogen doen. Weeshuizen opnieuw geschilderen, sportdag georganiseerd voor jongeren in tentenkampen en spelletjes dagen bij weeshuizen en opvanghuizen. 
Maar het allermooiste was het bouwen van een huisje voor een oude dame die in de aardbeving haar huis, haar man en kinderen is kwijtgeraakt. 

In het dorpje Bungamati in de regio Lalitpur vlakbij Kathmandu waren ontzettend veel oude huizen tot op de grond toe ingestort. Huizen en tempels die er al generaties lang stonden waren er niet meer. Toen wij daar kwamen was er na een jaar door gebrek aan middelen en financiën nog bijna niets heropgebouwd. Mensen waren nog dagelijks alleen maar bezig met het uitzoeken van herbruikbare stenen. 

Samen met INSPIREnepal mochten Nico (mijn man) en ik een huisje bouwen voor Aama (betekend moeder). Door de beperkte middelen en een beperkt eigen budget moesten we creatief zijn met de materialen die we konden gebruiken. We hebben een houten huis gebouwd met stroo tussen de muren voor isolatie. In de winter warm en de zomer koel. Aama was ontzettend blij en dankbaar voor dit kleine houten huisje. Het voelde voor ons erg surrealistisch om de sleutel aan haar te geven omdat het zo haaks staat op de luxe die wij in Nederland hebben. Dit heeft heel veel voor ons in perspectief gebracht. Wij zijn echt ontzettend dankbaar voor deze ervaring.

Dankzij deze bijzondere ervaring die Maud en Sanju voor ons hebben mogelijk gemaakt is er ook een vriendschap voor het leven ontstaan. We zijn het jaar erop terug gekomen naar Nepal voor de bruiloft van Maud en Sanju en en datzelfde jaar zijn Nico en ik ook getrouwd onder toeziende ogen van onze Nepalese vrienden. 

Ik ben tot nu toe vier keer naar Nepal gegaan en elke keer als ik bij INSPIREnepal bij Maud en Sanju voelt het toch een beetje als thuiskomen. Home away from Home.

INSPIREnepal bestaat dit jaar 5 jaar en ik wil jullie graag kennis laten maken met deze bijzondere organisatie. 

Neem een kijkje op hun kleurrijke website voor vrijwilligers projecten, stages, trekking en hun vele andere bijzondere projecten. 

Lieve Maud en Sanju wij wensen jullie nog vele bijzondere jaren in Nepal en wij wensen dat jullie nog lang door kunnen gaan met jullie mooie werk. Dank voor alles. 

Namasté

 

Leave a comment